Pokličite nas: + 386 1 788 99 16

Pišite nam na e-mail naslov: info@knut.si

Pomembnost kvalitete vode

Izbira protikorozivne zaščite v bojlerju za sanitarno vodo je odvisna od uporabljenih materialov bojlerja, vendar ima odločilno vlogo predvsem kvaliteta vode na določenem območju.

Lastnosti vode, kot naprimer PH-vrednost na nekem določenem območju, zahtevajo specifični protikorozivni material. Dobavljamo bojlerje z zaščito z bakrom, emajlom ali izdelane iz nerjavne pločevine. V Sloveniji tržimo predvsem bojlerje iz nerjavnega materiala.

Agresivnost vode je na različnih območjih lahko različna.

Rezultati vodnih analiz

Korozivnost vode je odvisna od kemične sestave. Oceno kakovosti je mogoče opraviti šele po izvedbi analize vode. Na osnovi analize vode lahko NIBE predlaga ustrezno protikorozivno zaščito bojlerja.

Faktorji, ki vplivajo na vodo

  • pH-vrednost

    Vrednost pH poimenujemo tudi kislost vode in pomeni količino ogljikovih ionov v vodi. Vode z nizko pH-vrednostjo so agresivne, kar povzroča razjedanje kovin..

  • Trdota vode

    Količina kalcija in magnezija v vodi je pogosto podana z nemškimi oznakami za trdoto vode (°dH), ali v količini kalcija mg/l. Srednje trda voda (5 - 10 °dH ) povzroča nastajanje zaščitne obloge apnenca napovršinah v kontaktu z vodo. Zelo mehka voda (0 - 2 °dH ) ne tvori zaščitne obloge apnenca na stenah. Trda voda ( >10 °dH ) povzroča odlaganje apnenca na stene, debelina obloge pa se z višjimi temperaturami samo še povišuje.

  • Železo

    Vsebnost železa se opazi že pri nizkih vrednostih, naprimer 0,2 mg/l. Voda postane rjavkasta. Večja vsebnost pušča rjave sledove na perilu ter zapušča rjave usedline v ceveh in bojlerju. Pri visokih količinah železa se ta izloča na lopaticah turbine potopne črpalke, v filtru in na stenah toplotnega prenosnika. Prenos toplote se s tem poslabša. Prenosnik toplote se v določenem času lahko celo popolnoma zamaši. Enak učinek ima tudi mangan pri že zelo nizkih vrednostih.

  • Ogljikov dioksid

    Prosti ogljikov dioksid v nekaterih primerih razžira kovine. Prisotnost ogljikovega dioksida v kombinaciji z nizko vrednostjo pH- in/ali višjo trdoto vode povzroči agresivnost vode.

  • Klor

    Visoka vsebnost klora lahko povzroči, da postane voda agresivna, še zlasti če je v vodi veliko apnenca.

  • Prevodnost

    Je mera, ki pove o količini raztopljenih kloridov in sulfatov v vodi.

Na vrh